ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Το Αναστασιματάριον Πέτρου Λαμπαδαρίου σε νέα ηλεκτρονική γραφή.

Ενας εξ υπαρχής ιδρύσεως του ΟΦΕΛΠ λίαν αγαπητός φίλος, αλλά -και κυρίως- υπέρμαχος του όλου μελοποιητικού έργου τού Διδασκάλου Πέτρου,ο Κρής κ.Τσακίρογλου Χρήστος, μάς παρεχώρησε αφιλοκερδώς (όπως πάντα άλλωστε) το δικαίωμα να αναρτήσουμε και στην ιστοσελίδα μας ένα κοπιώδες πόνημά του.
Το Αναστασιματάριο του Πέτρου πού κατέγραψε σε νέα ηλεκτρονική γραφή,καθαρά και ευανάγνωστα. Εμείς απλά προσθέσαμε και σελιδοποίηση ανά κατηγορία ώστε να είναι ευχερής η ανεύρεση κάθε μέλους αλλά και γιά να είναι χρήσιμο και γιά τούς χρησιμοποιούντες τάμπλετ.
Παραθέτουμε έναν δικό του εισηγητικό πρόλογο πού έγραψε στο Ψαλτολόγιο γιά πληρέστερη ενημέρωση παντός ενδιαφερομένου περί τού όλου αυτού σπουδαίου έργου-προσφοράς του.
Αγαπητέ φίλε κ.Χρήστο Τσακίρογλου δέξου και από εμάς ένα ΕΥΓΕ και ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε από Ε Δ Ω
Καλή συνέχεια 
ΟΦΕΛΠ

Αναστασιματάριον Πέτρου Λαμπαδαρίου, εξηγηθέν παρά Γρηγορίου Πρωτοψάλτου

Η εργασία αποτελεί προϊόν τεσσάρων πηγών:
Α) Ένα αυτόγραφο του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου άγνωστης χρονολογίας (παραθέτω απόσπασμα ώστε εάν μπορούν οι ερευνητές ας μας απαντήσουν)
Β) Το σύντομο Αναστασιματάριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως
Γ) Το επίσης σύντομο Αναστασιματάριο του 1839 (έκδοση Θ. π.Π. Φωκαέως) και
Δ) Το «Νέον Μουσικόν Εγχειρίδιον» Δ. Ιωάννου Πρωτοψάλτου του 1900.
Μέλη όπου δεν έχει αποδεδειγμένα γράψει ο Πέτρος όπως Καθίσματα, Αναβαθμούς, Κανόνες κλπ. απέφυγα παντελώς να τα συμπεριλάβω.
Στην εκλογή των σύντομων ή αργών μελοποιήσεων ακολούθησα την τωρινή επικρατούσα πατριαρχική παράδοση, που εγγράφως καθιέρωσε η Φόρμιγξ του αειμνήστου Κων. Πρίγγου. Για τον λόγο αυτόν, και εφόσον δεν υπάρχουν αργά Πασαπνοάρια στους ήχους Βαρύ και Γ΄, προέβην (ίσως και εσφαλμένα, αλλά με όση περισσότερη ακρίβεια μπορούσα) σε μελοποίηση των συντόμων στο νέο Στιχηραρικό είδος μελοποιίας, καθόσον έκρινα ότι τα υπάρχοντα στην έκδοση του Χουρμουζίου δεν αντικατοπτρίζουν σε διάφορους τομείς την λογική του Πέτρου.
Η εργασία σκοπό έχει την από αναλογίου προσωπική μου εξυπηρέτηση, και απλώς αποφάσισα να την μοιραστώ μαζί σας. Δεν είμαι επιστήμονας ούτε αυτοπροσδιορίζομαι ως τέτοιος, εντούτοις εάν υπάρχει οποιαδήποτε απορία την οποία θα μπορούσα τεκμηριωμένα και με αποδείξεις να απαντήσω, είμαι στην διάθεσή σας.




1 σχόλιο:

  1. Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τους δυο συναδέλφους τον κ.Παναγιώτης Τζανάκος και τον κ.Τσακίρογλου Χρήστος, για αυτήν την προσπάθεια προσφοράς τους προς την βυζαντινή μας μουσική με αποδέκτες όλους υμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή