ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Πατριαρχικές εγκύκλιοι & παραινέσεις περί Ψαλτών και Ψαλτικής. -(1901 & 2005)

Παρουσιάζουμε σε εικόνες μία εγκύκλιο περί "Λειτουργικής ευταξίας" τού έτους 1901 που εκδόθηκε στην Κων/Πολη. Είναι επί Πατριαρχίας τού περιώνυμου και λίαν μουσικώτατου Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ' και την υπογράφει ο τότε Μ.Πρωτοσύγκελλος.



Απευθύνεται στους Ιερείς και Ψάλτες των Εκκλησιών της Αρχιεπισκοπής Κων/Πόλεως και περιέχει εντολές και οδηγίες περί πολλών,κυρίως ψαλτικών θεμάτων μεταξύ άλλων και ρεπερτορίου, χρονικής αγωγής κ.α.
Είναι λίαν ενδιαφέρουσα από κάθε πλευρά γιατί στην εγκύκλιο φαίνονται τα προβλήματα που από τότε είχαν αρχίσει να ταλανίζουν την Ψαλτική και επίσης φαίνεται το ενδιαφέρον της διοικούσης Εκκλησίας για την επίλυσή τους.
Επισημαίνουμε το ότι αναφέρεται ευθέως ο Διδάσκαλος Πέτρος και τα μουσικά του έργα ως η κύρια πηγή του σωστού και παραδοσιακού ψαλσίματος.
Μάλιστα οριοθετεί με αρκετές λεπτομέρειες ποία μέλη θεωρεί -και ασφαλώς ισχύει έως σήμερα- παραδοσιακά και πατροπαράδοτα.
Επίσης παραθέτουμε και απόσπασμα από την ομιλία του σημερινού Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου το 2005 κατά το φιλλολογικόν μνημόσυνον που έγινε στην Κων/Πολη γιά τον αείμνηστον Πρωτοψάλτη κυρ Βασιλάκη Νικολαϊδη,με παραινέσεις του γιά την ευπρέπεια των Ψαλτών εν τω ψάλλειν και ως προς την αμφίεση και ως πρός την φωνητικήν πραότητα.

Μετά τον ορυμαγδό των αναρτήσεων στο διαδίκτυο τις μέρες της παρελθούσης Μεγάλης Εβδομάδος και τού Πάσχα 2017,οι πλείστες των οποίων προκαλούσαν με την έλλειψη στοιχειώδους αισθητικής και αυτοσεβασμού των αυτοθαυμαζόμενων αναρτώντων (δεν μιλάμε περί ψαλτικής τέχνης,αυτή δεν τους ενδιαφέρει...),καλό είναι να διαβάσουμε τα παρατιθέμενα και ας αναλογιστούμε πολλά...
Χριστός Ανέστη.
ΟΦΕΛΠ

1 σχόλιο: