ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Οδοιπορικό στην Βασιλεύουσα.Στα χνάρια τού Πέτρου.

τού Διαχειριστού ΟΦΕΛΠ κ.Παναγιώτη Τζανάκου
Βρεθήκαμε εγώ ως Διαχειριστής τού ΟΦΕΛΠ και ο μαθητής μου Ευάγγελος Θεοδώρου,πρόεδρος τού Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας "Πέτρος ο Πελοποννήσιος" γιά πέντε ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.Η Βασιλεύουσα είναι μία πόλις πού έχει μία ανεξιχνίαστη ενέργεια,είναι εκ τού φυσικού της πανέμορφη και θέλει πολλά χρόνια γιά κάποιον πού δεν είναι γέννημα-θρέμμα της να την καταλάβει και να την περπατήσει.Βέβαια τώρα είναι ατελείωτη και υπερκορεσμένη πληθυσμιακά.Και η ομογένεια έχει συρρικνωθεί όσο ποτέ άλλοτε.Παρ όλα αυτά όμως διατηρεί την σαγηνευτική της μεγαλοπρέπεια και αίγλη.
Ασφαλώς τών πάντων δεσπόζει η Αγιά Σοφιά.Το μέγα Μοναστήρι.Στην τεράστια και ανυπέρβλητου κάλλους αυτή Εκκλησία,γιά να νοιώσεις το μεγαλείο της, πρέπει να πάς προετοιμασμένος αφ' ενός ιστορικά αλλά -και κυρίως- ψυχικά και προσευχητικά. Και γιά πολλές μέρες.
Η μετάβασή μας όμως εκεί,στην Κων/πολη,ήταν προγραμματισμένη και μεθοδευμένη κυρίως ως ένα πρώτο βήμα στην πορεία έρευνας πού έχουμε ξεκινήσει γιά τον Διδάσκαλο Πέτρο.Και θα ήταν αδιανόητο να μην ξεκινήσουμε από εκεί όπου διήγε σχεδόν όλο τον βίο του.
Επιδιώξαμε να εξοικειωθούμε με τα μέρη πού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος τής ζωής του.Ασφαλώς το κυριώτερο και καθοριστικό ήταν το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο,εκεί στο μαρτυρικό Φανάρι και ο Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός τού Αγίου Γεωργίου,στον οποίο ανάλωσε σχεδόν όλη την παραγωγική μουσική του δράση.
Συνέπεσε η επίσκεψή μας στο Φανάρι με την εορτή τής Ινδίκτου,όπου η έναρξη τού Εκκλησιαστικού έτους.Την παραμονή ο εσπερινός έγινε στην ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί. Χοροστάτησε ο Πατριάρχης και ήταν παρούσα όλη η συνοδεία του.Εγινε ένας απλός και κατανυκτικός εσπερινός κατά τα γνωστά Πατριαρχικά ειωθότα.
Εκεί μετά τον εσπερινό είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε την ευλογία τού Παναγιωτάτου ο οποίος εγκαρδίως μάς γνώρισε και χάρηκε ιδιαίτερα και γιά τον λόγο επίσκεψης πού τού ανέφερα συντόμως, αλλά και γιά ένα βιβλίο με c-d γιά τον Μυστρά πού τού προσφέραμε ως ένδειξη σεβασμού.
Εκεί στην αυλή τού Μπαλουκλί είχα την ιδιαίτερη τιμή να συνομιλήσω επ' ολίγον και με τον σεβαστό και μουσικώτατο π.Γεώργιο Τσέτση,πού ασφαλώς αποτελεί μία ζώσα Ψαλτική παράδοση τού Πατριαρχικού τρόπου ψάλλειν. Είπαμε λίαν ενδιαφέροντα ψαλτικά και μάλιστα χαριτολογώντας όταν τού είπα ότι είχα συναναστραφεί ψαλτικά με τον αείμνηστο κυρ Θρ.Στανίτσα,μού είπε "ε τότε πρωτοξάδελφα είμαστε",αφού ο ίδιος είχε κάνει κοντά στον αείμνηστο Κων.Πρίγγο.
Την επομένη στον Πάνσεπτο Πατρ.Ναό έγινε ο Ορθρος η Θ.Λειτουργία και η εν συνεχεία τάξις υπογραφής γιά το νέο Εκκλ. έτος από τον Πατριάρχη και όλη την σύνοδο.Η όλη ακολουθία έγινε όπως ακριβώς ξέρουμε να γίνεται χρόνια.Με απλό λιτό μεγαλοπρεπή τρόπο από όλους. Λειτουργός ο μουσικώτατος Μ.Αρχιμανδρίτης με ένα Διάκονο.Ο Πατριάρχης χοροστάτησε ιστάμενος όρθιος καθ' όλη την διάρκεια τής μακράς ακολουθίας (8-13).Και οι δύο χοροί ήταν πλήρεις.
Ψαλτικά και έχοντας εμπειρία πολλών πλέον χρόνων τόσον προσωπική,όσον και αυθεντικά Πατριαρχική αφού είχα συναναστραφεί ψαλτικά τον κυρ Θρ.Στανίτσα, θέλω να τονίσω ότι είναι ευλογία πού κλήθηκε και ανέλαβε Τοποτηρητής της Πρωτοψαλτείας (και λίαν συντόμως Αρχων Πρωτοψάλτης) ο κ.Νεοχωρίτης Παναγιώτης.Με εντυπωσίασε η σοβαρότητά του και ως ερμηνευτής και ως προς την ψαλτική του στάση.Ενοιωθες μία ψαλτική πληρότητα.Είχα από τα χρόνια του Στανίτσα να "απολαύσω" Πρωτοψαλτική οντότητα τέτοιου βεληνεκούς.Εχει μία αυτόνομη ψαλτική ταυτότητα,σπουδαία γεμάτη και σταθερή φωνή,αλλά και είναι πλήρως εντός τού Πατριαρχικού κλίματος και ύφους.Επίσης επαναφέρει και ψάλλει τα κλασικά μέλη εκεί όπου μελοποιήθηκαν. Κάτι σημαντικό και καθοριστικό.Από σύντομη γνωριμία πού είχα μαζί του, αντιλήφθηκα ότι είναι σοβαρώτατος και ευγενέστατος.Οι δε βοηθοί του έχουν διδαχθεί και συμμετέχουν εν ενί στόματι.Πιστεύω θα αφήσει εποχή και τού το εύχομαι εγκαρδίως.
Ο Α' Δομέστικος κ.Φλοίκος (ηχητικά τού οποίου έχουμε αναρτήσει από εδώ παλαιότερα) με τον Β' Δομέστικο κ.Μπακόπουλο(με τον οποίο είχα μιά μικρή ευχάριστη συνομιλία περί ψαλτικών θεμάτων την παραμονή τής εορτής στο Μπαλουκλί, όπου μάλιστα όπως μού είπε με θυμόταν από την θητεία μου ως Λαμπαδαρίου στην Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων Αθηνών) και με όλους τους γνωστούς βοηθούς έχουν σχηματίσει πλέον τον νέο αριστερό χορό.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω ότι τήν παραμονή τής Ινδίκτου το μεσημέρι, μάς δέχθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του και ήταν μαζί μας εγκάρδιος και λίαν προσηνής ο Μέγας Πρωτοσύγγελος τού Οικουμενικού Πατριαρχείου μουσικώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.κ Στέφανος.Μας χαροποίησε πολύ το γεγονός ότι γνώριζε την δραστηριότητά μας μέσω τού ΟΦΕΛΠ γιά τον Πέτρο Πελοποννήσιο. Επίσης είναι τόσο καίριο να συνομιλείς με έναν Μητροπολίτη και να αντιλαμβάνεσαι ότι γνωρίζει και υποστηρίζει τα πάντα περί της σωστής Ψαλτικής.Μάλιστα μάς δεξιώθηκε στην Πατριαρχική τράπεζα. Η συνάντηση μαζί του ήταν μία ευλογημένη εμπειρία γιά μάς.Και τον ευχαριστούμε εκ καρδίας.
Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά.Αλλά αρκούμαι στα κύρια από την ευλογημένη αυτή ταξιδιωτική εμπειρία μας.Ασφαλώς θα επακολουθήσουν και άλλα και ηχητικά και από το τεκέ των Δερβίσηδων όπου δίδασκε ο Διδάσκαλος κ.α.
Πέραν των φωτογραφιών, παραθέτω και ένα βίντεο όπου οι δύο χοροί ψάλλουν τα Δοξαστικά τών αίνων.Ο δεξιός το της Ινδίκτου σε Πέτρειο βέβαια μέλος και ο αριστερός το Καινύν τής Παμακαρίστου,αφού την ίδια μέρα εορτάζετο η εικών τής Παμμακαρίστου πού βρίσκεται στον Πάνσεπτο.
Καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου