ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Κοινωνικό Μεγάλου Σαββάτου με κράτημα-ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ Ερμηνεία:Απόστολος Θεοχάρης.

Το κοινωνικό τού Μεγάλου Σαββάτου "Εξηγέρθη ως ο υπνών..." σε ήχο Α' πού μελοποίησε ο Διδάσκαλος Πέτρος αποτελεί ένα από τα κορυφαία συνθετικά έργα του. Χρησιμοποιεί τεράστιο εύρος φθόγγων (συνολικά 16 από κάτω ΔΙ έως τον ΚΕ δις διαπασών) και η όλη μελοποίησή του συνοδοιπορεί απόλυτα με την έννοια τού ύμνου.
Το είχαμε και παλαιότερα αναρτήσει σε ερμηνεία ενός παλαιόθεν φίλου τού ΟΦΕΛΠ έμπειρου Πρωτοψάλτου τού κ.Γρηγορίου Ζάρκου.
Το αναρτούμε εκ νέου γιά δύο λόγους. Ο ένας επειδή προστέθηκε και το κράτημα που είχε μελοποιήσει ο Διδάσκαλος γιά το εν λόγω Κοινωνικό το οποίο δεν το είχαν συμπεριλάβει οι αρχικές εκδόσεις. Αυτό λοιπόν το κράτημα το βρήκε ο μουσικώτατος κ.Ιωάννης Αρβανίτης σε κώδικα με την γραφή τού Πέτρου και ικανοποιώντας αίτημα του Διαχειριστού τής ιστοσελίδας μας, το εξήγησε στην εν χρήσει σήμερα μέθοδο.
Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή το ερμηνεύει ένας νέος σε ηλικία Ψάλτης πού τώρα ξεκινά με μεγάλα όνειρα αλλά και ανησυχίες το μακρύ ταξίδι στην Ψαλτική τέχνη. Πρόκειται γιά τον κ.Απόστολο Θεοχάρη που και παλαιότερα είχε ερμηνεύσει καί άλλα μέλη. Το Κοινωνικό το μελέτησε και το ερμηνεύει εξαιρετικά με όλη την δύναμη της ψυχής και τής φωνής του. Τού ευχόμαστε να διαπρέψει στο ψαλτικό του ταξίδι.
(Σ.Σ-Παρατίθεται και το μουσικό κείμενο τού Κρατήματος).
Με αυτόν τον υπέροχο ύμνο κλείνει και ο φετεινός κύκλος αναρτήσεων μελών Πέτρου από Τριώδιο και Μεγάλη εβδομάδα.
Καλή Ανάσταση σε όλους.
ΟΦΕΛΠ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου