ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Κεκραγάριο σύντομο-Κατανυκτικά Τριωδίου Ηχου Γ-ΠΕΤΡΟΥ Ερμηνεία:Παν.Νεοχωρίτης - Στυλ.Φλοίκος

Από ηχογράφηση πού παραχώρησε φίλος του ΟΦΕΛΠ στον (α) Διαχειριστή τής ιστοσελίδας μας, αναρτούμε το σύντομο Κεκραγάριο και τα στιχηρά κατανυκτικά τού Γ' ήχου, όπως εψάλλησαν εις τον ιστορικόν Ιερόν Ναόν τών Αγίων Κων/νου και Ελένης Σταυροδρομίου ΚωνΠόλεως, κατά τον Κατανυκτικό εσπερινό της Κυριακής Σταυροπροσκυνήσεως εσπέρας την 3/4/2016.
Χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης. Εψαλλαν εις το δεξιό αναλόγιο ο Πρωτοψάλτης κ.Παναγιώτης Νεοχωρίτης και εις το αριστερό ο Α' Δομέστικος του Πατριαρχείου κ.Στυλιανός Φλοίκος.
Στο βίντεο το μουσικό κείμενο πού θέσαμε είναι από το Αναστασιματάριο τού Διδασκάλου Πέτρου όπως εκδόθηκε από την σειρά της Μουσικής Βιβλιοθήκης και σχεδόν συμπίπτει με τα ψαλλόμενα. Επίσης αφήσαμε στο ηχητικό και τα τρία προσόμοια τού κατανυκτικού τής Γ' Κυριακής Νηστειών, ως ενδεικτικά τής ιδιαίτερα επιδέξιας ομαλής και συμβατής εναλλαγής ήχων και τονικών βάσεων.
Θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε δύο πράγματα. Το ένα αφορά τα σύντομα μέλη και πόσο σε αυτά φαίνεται η ικανότητα και η επάρκεια κάθε μουσικού Ψάλτη και στη παρούσα ανάρτηση είναι πασιφανές και στους δύο χορούς. Και το δεύτερο πόσο κατανυκτικά αποδίδονται οι ύμνοι με ερμηνείες πλήρως εναρμονισμένες στο μουσικό κλίμα πού (πρέπει να) διέπει τις εν λόγω ακολουθίες από τήν εκφώνηση τού Ιερέως, το "Κέλευσον" τού Κανονάρχου έως και το "Δι ευχών". 
Καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου