ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ταμείον Ανθολογίας Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος (εκδ.ΚΠολις 1824)

Ενα από τα πλέον κλασικά βιβλία Βυζαντινής μουσικής στην εν χρήσει μέθοδο με τυπογραφικά στοιχεία, είναι αναμφισβήτητα η συλλογή διαφόρων απαραιτήτων ύμνων όλων τών ακολουθιών με την ονομασία "ΤΑΜΕΙΟΝ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ" πού εκδόθηκε στην ΚωνΠολη από τον ένα εκ των εφευρετών της νέας μεθόδου, τον Χουρμούζιο τον χαρτοφύλακα του Πατριαρχείου, το έτος 1824.
Το εν λόγω βιβλίο προηγήθηκε όλων των άλλων μετέπειτα εκδοθέντων ομοτίτλων συλλογών τών Γρηγορίου Πρωτοψάλτου (1834), Ιωάννου-Στεφάνου (1838), Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου (1845), Θεοδώρου π.Π.Φωκαέως (1851), καθώς και της πληρέστερης όλων μεγάλης συλλογής με τον τίτλο "Πανδέκτη τής Ιεράς Εκκλ. Υμνωδίας" πού εκδόθηκε το 1851.
Φυσικά εκδόθηκε ύστερα από άδεια τής ειδικής επιτροπής τής Μεγάλης Εκκλησίας, όπως φυσικά και όλα τα προαναφερθέντα και απετέλεσε την βάση (όπως και το αντίστοιχο τού άλλου εξηγητού του Γρηγορίου) γιά όλες τις μετέπειτα εκδόσεις. 
Τα μέλη πού περιέχονται στο Ταμείο του Χουρμουζίου είναι αυθεντικά γιατί ο ίδιος τα μετέφερε από την παλαιότερη γραφή στην σημερινή αλλά και επέβλεψε την έκδοση τού βιβλίου του. Το εν λόγω βιβλίο στην αυθεντική του έκδοση είναι βέβαια δυσεύρετο.
Ο αείμνηστος Διδάσκαλος τής ψαλτικής  Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου Φωκαεύς έλεγε τακτικά όταν έκαμνε μαθήματα "Ψάλτης χωρίς γνώση των μελών τού Ταμείου τού Χουρμουζίου δεν γίνεσαι".
Με τα σημερινά ψηφιακά μέσα το εν λόγω σπουδαίο και απαραίτητο βιβλίο, εύκολα πλέον επανέρχεται γιά όποιον επιθυμεί και στα αναλόγια αλλά και κυρίως στην μελέτη του. Για το λόγο αυτό προσθέσαμε σε ένα σκαναρισμένο αντίγραφο σελιδοδείκτες ώστε εύκολα να βρίσκει κάθε αναγνώστης το οποιοδήποτε μέλος είτε στον υπολογιστή είτε στα τάμπλετ.
Είναι αυτονόητο βέβαια ότι τα κυριώτερα και περισσότερα από τα περιεχόμενά του είναι συνθεσεις τού Διδασκάλου Πέτρου. Κάτι πού είχε λόγο και αιτία να το κάνει ο Χουρμούζιος ως ο κυριώτερος εξηγητής όλου του κλασικού ρεπερτορίου, αφού γνώριζε ότι το έργο τού Πέτρου αποτελεί  τη βάση του Πατριαρχικού ρεπερτορίου και ύφους διαχρονικά και μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο κατεβαίνει από την ιστοδιεύθυνση:
 https://drive.google.com/file/d/0B627U78E3j6Ac1BsbXpGYkhLU2c/view?usp=sharing
Καλό Τριώδιο και καλή συνέχεια.
ΟΦΕΛΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου