ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ιδιομ.απόστιχον "Θαυμαστή του Σωτήρος" -ΠΕΤΡΟΥ (ερμην.Συμεωνίδης Χ)

                                       Εἰς τὰ Ἀπόστιχα  Ἰδιόμελον Ἦχος α'

Θαυμαστὴ τοῦ Σωτῆρος, ἡ δι' ἡμᾶς φιλάνθρωπος γνώμη· τῶν μελλόντων γὰρ τὴν γνῶσιν, ὡς παρόντων κεκτημένος, τοῦ Λαζάρου καὶ τοῦ Πλουσίου, τὸν βίον ἐστηλίτευσε· τῶν ἑκατέρων οὖν τὸ τέλος ἑνοπτριζόμενοι, τοῦ μὲν φύγωμεν, τὸ ἀπηνὲς καὶ μισάνθρωπον, τοῦ δὲ ζηλώσωμεν, τὸ καρτερὲς καὶ μακρόθυμον, πρὸς τὸ σὺν αὐτῷ τοῦ Ἀβραὰμ κόλποις, ἐνθαλπόμενοι βοᾶν· Δικαιοκρῖτα Κύριε, δόξα σοι. 

   -Αισίως φτάσαμε,με το παρόν ιδιόμελον απόστιχον του κατανυκτικού εσπερινού της Ε' Κυρ.των νηστειών,να αναρτήσουμε ηχητικά και σε κείμενο,όλα τα σχετικά ιδιόμελα απόστιχα των κατανυκτικών,σε μέλος του Διδασκάλου.
  -Και αυτό γιά μας αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.
  -Αφ' ενός γιατί κάναμε μία προσπάθεια ανάδειξης αυτών των αριστουργημάτων του μεγάλου μελοποιού και ευεργέτου όλων μας.Και είχαμε θετικώτατα μηνύματα.
  -Αφ' ετέρου επειδή όλοι οι φίλοι Ιεροψάλτες που τα έψαλλαν,ανιδιοτελώς και με αίσθημα ευθύνης αλλά και χαράς,προσφέροντας ο καθένας την ερμηνευτική του σφραγίδα,βοήθησαν στην προσέγγισή τους.
  Τους ευχαριστούμε από καρδίας όλους.
  
    -Και ας πούμε δύο λόγια γιά το σημερινό.Πρόκειται γιά μία ακόμη αριστουργηματική μελοποίηση.Στον στιχηραρικό Α' εκ του ΚΕ ήχο,ο διδάσκαλος παρουσιάζει όλες τις μεγάλες,αρχαίες,μοναδικές θέσεις αυτού του ήχου.Ενα μέλος σπουδή στην κατανόηση και εμπέδωση αυτού του ήχου.Με πλοκή των θέσεων ανάλογα και με τα νοήματα του ήχου,αλλά και με ιδιαίτερες δυσκολίες γιά τον ερμηνευτή,τόσο γιά τους υψηλούς φθόγγους που χρησιμοποιεί,όσο και γιά την απαιτούμενη αγωγή.
    -Ζητήσαμε-γιά δεύτερη φορά-και προθύμως το ηχογράφησε και μας το προσέφερε ο φίλος του Ομίλου Πρωτοψάλτης Αγ.Αναργύρων Αμαρουσίου κ. Συμεωνίδης Χάρης.Και ας μην έχει κατ' οίκον τα απαιτούμενα γιά τέτοια μέλη ηχητικά μέσα.
    -Νομίζουμε ότι επαξίως υποστηρίζει το μέλος.Και με την προσωπική του σφραγίδα-ειδικά στα ψηλά και στην χρονική αγωγή-κλείνει αυτόν τον κύκλο.
    -Τον ευχαριστούμε θερμά.
  


2 σχόλια:

  1. Θέλω να παρατηρήσω ότι το μέλος αυτό δεν είναι του Πέτρου του Πελοποννησίου, αλλά του μαθητή του, του Πέτρου του Βυζαντίου. Η έρευνα στην χειρόγραφη παράδοση επαληθεύει αυτή την θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κ. Γιαννόπουλε ευχαριστούμε γιά το σχόλιό σας. Εμείς λάβαμε ως δεδομένο το ότι αφ ενός το Ταμείον Ανθολογίας εκδ. Γρηγορίου Πρωτοψάλτου (μαθητού του Πέτρου Βυζαντίου) και η 4τομη Μουσική Πανδέκτη, αμφότερα από τα πλέον κλασικά βιβλία το φέρουν ως του Πέτρου Πελοποννησίου. Επίσης και σε κώδικα με την γραφή Πέτρου το έχουμε βρεί να φέρεται ως τού ιδίου. Ισως όμως να είναι τού μαθητού Πέτρου Βυζαντίου. Αλλωστε ο Βυζάντιος συμπλήρωσε ότι ο Διδάσκαλός του δεν πρόλαβε. Οπως και να έχει πάντως η δομή της μελωδίας είναι Πέτρεια. Καλό Τριώδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή