ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΡΓΟΥ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ.
Επικοινωνία: omilospetros@gmail.com


Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ιδιόμελον απόστιχον "Ατενίσαι"-ΠΕΤΡΟΥ (ηχητικόν Δημ.Ζαγκανάς)

"᾿Ατενίσαι τ μμα ες Ορανόν, ο τολμ τάλας γώ, κ τν πονηρν μου πράξεων· λλ’ ς Τελώνης στενάξας κραυγάζω σοι. Ο Θεός, λάσθητί μοι τ μαρτωλ, καί φαρισαϊκς ποκρίσεως ρσαί με, ς μόνος εσπλαγχνος."

   -Συνεχίζουμε την παρουσίαση των ιδιομέλων αποστίχων των κατανυκτικών εσπερινών,στη μελοποίηση του Διδασκάλου,με το ανωτέρω του Δ' κατά σειράν κατανυκτικού εσπερινού.
  -Παρ' ότι σε έκταση είναι το πιό μικρό,εν τούτοις ο μελοποιός,συμπυκνώνει σε αυτό όλη την δεινότητά του στην μελική απόδοση των εννοιών του ύμνου.
  -Είναι μελοποιημένο στον πλ.δ' ήχο.Και παρουσιάζει από την αρχή του μία ιδιαιτερότητα.Ξεκινάει εν είδει απηχήματος από τον ΝΗ,για να καταλήξει στον κάτω ΔΙ και εξ αυτού να ξεκινήσει την μελωδική εξέλιξη.
  -Τονίζει ο μελοποιός αισθητά τα καίρια σημεία,όπως "εις ουρανόν" στην αντιφώνηση,στο "ου τολμώ ο τάλας" με παραχορδή συντριβής,στο "κραυγάζω σοι" με δύναμη,για να επανέλθει στην μελική ταπείνωση στο "ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ",να καταδείξει την με μετάθεση στον τρίφωνο εκ του ΓΑ πλ.δ' ήχο την "Φαρισαϊκή υπόκριση"και να κλείσει με τα μελικά τόξα του ήχου αυτόν τον μεστό νοημάτων ύμνο.
   -Αυτή την θαυμάσια σύνθεση ερμηνεύει υπέροχα σήμερα ο φίλος και μέλος του Ομίλου Δημήτριος Ζαγκανάς.
   -Και ερμηνεύει από το κλασικό κείμενο,αλλά εκτελώντας όλες τις Πατριαρχικές αναλύσεις που τόσο καλά κατέχει,αν και τόσο νέος στην τέχνη.
   -Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα διότι προθυμοποιήθηκε να το ηχογραφήσει όταν του το ζητήσαμε,με πρόχειρα ηχητικά μέσα.
Μπορείτε να το ακούσετε ή το κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watch?v=dogzxx5B82s

 
᾿

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου